Nasze zwierzęta [powrót]| Tamaryna wąsata/ Saguinus imperator

Tamaryna wąsata, tamaryna cesarska (Saguinus imperator) – małpa szerokonosa z podrodziny pazurkowcowatych.

Długość ciała: ok. 25 cm

Długość ogona: ok. 35 cm

Waga: 300-400 g

Sierść szara z domieszką rdzawobrązowego koloru, dłonie i stopy czarne, ogon brązowy. Głowa mała, charakterystyczne długie, białe wąsy (stąd nazwa wąsata). Żyje w grupach rodzinnych, prowadzi nadrzewny tryb życia, jest aktywna w dzień. Wszystkożerna - zjada głównie owady, owoce i nektar.