Nasze zwierzęta [powrót]| Tamaryny Białoczube/ Saguinus oedipus

Tamaryna białoczuba (Saguinus oedipus)

Rząd Naczelne
Rodzina Płaskowate
Podrodzina Pazurkowate
Wymiary Długość ciała: ok. 30 cm; Długość ogona: 30 - 40 cm. Ciężar do 500 g.
Opis Tamaryna białoczuba żyje w północnej Kolumbii, gdzie zamieszkuje tereny krzewiaste oraz lasy.
Pokarm Odżywia się owadami, pjąkami, małymi ptakami, jaszczurkami, żabami, owowcami, kwiatami oraz żywicą drzew.
Tryb życia Stada rodzinne
Rozród Żyje około 15 lat.

 

lwiatka złotogłowa - mapa występowania